Nagyvilág

Herzog-örökösök perelték be a magyar államot Washingtonban

Szakértők szerint az ügy a világ legjelentősebb megoldatlan pere, amely a holokauszt során elrabolt zsidó vagyonnal kapcsolatos.

Herzog Mór Lipót örökösei Washingtonban beperelték a magyar államot és a felügyelete alatt lévő több múzeumot, hogy visszakaphassák a néhai bankár 1944-ben ellopott műgyűjteményének Magyarországon található darabjait – jelentette szerdán a The New York Times című napilap.

A washingtoni kerületi bíróságon beadott kereset példátlan fordulat a Herzog-gyűjtemény ügyében, ugyanis a felperesek nem csak azt a 40 műtárgyat követelik vissza, amelyet kifejezetten sajátjukként azonosítanak, és amelyeknek összértéke szakértők szerint több mint 100 millió dollár, hanem ügyvédjeik azt is kérik a magyar kormánytól, hogy adjon leltárt a birtokában lévő összes Herzog-műkincsről.

Herzog Mór Lipót báró Európa egyik és Magyarország leggazdagabb művészeti magángyűjteményének volt a tulajdonosa, a The New York Times szerint az 1944-ben a nácik által ellopott gyűjtemény sok darabját Németországba szállították, másokat a tulajdonos adott át megőrzésre magyar múzeumoknak.

Szakértők szerint az ügy a világ legjelentősebb megoldatlan pere, amely a holokauszt során elrabolt zsidó vagyonnal kapcsolatos.

AJÁNLOTT LINKEK:

Washingtonban folytatódik a Herzog-per (Index)
Vagyonmentés (Magyar Demokrata)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik