Nagyvilág

Wikileaks-botrány – Büntetőjogi vizsgálatot indított a Pentagon

Büntetőjogi vizsgálatot indított a Pentagon azzal kapcsolatban, hogy a Wikileaks honlap több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről.

Az eljárást a szárazföldi haderőnem bűnügyi vizsgálati osztálya folytatja le, amely a májusban őrizetbe vett Bradley Manning ügyében is kutakodik. Az amerikai katonai hírszerzés 22 éves elemző tisztjét azzal gyanúsítják, hogy olyan videofelvételt adott át a honlapnak, amely szerint 2007-ben amerikai katonák egy Apache harci helikopterről leadott géppuskasorozattal megölték a Reuters hírügynökség két munkatársát és több más fegyvertelen embert Bagdadban.

A jelenleg egy kuvaiti amerikai katonai börtönben őrzött Manning ellen július elején vádat emeltek amiatt, hogy a titkos iratok átadásával megsértette a katonai rendszabályokat.

Geoff Morrel Pentagon-szóvivő úgy nyilatkozott az MSNBC tévécsatornának, hogy az újabb kiszivárogtatási ügynek is nyilvánvalóan Manning a kulcsfigurája.

A Pentagon jelenleg is folytatja annak felmérését, hogy a titkos iratok közzététele milyen veszélyekkel járhat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik