Nagyvilág

Rendőri hiba vezetett a tragédiához a Love Parade fesztiválon?

A Love Parade technozenei fesztivál szervezője szerint egy rendőri döntés vezetett a szombati duisburgi tragédiához, amely húsz ember életét követelte.

Rainer Schaller azt állította, hogy a helyszínt biztosító rendőrök engedélyt adtak több kapu megnyitására is, amelyek egy alagútba vezettek, és amelyeket a szervezők előzetesen lezárattak. Ezután tört ki a tömegpánik az egyébként is zsúfolásig megtelt folyosón. Az alagúton keresztül lehetett eljutni a rendezvény színhelyére.

Schaller vádját a nyomozók visszautasították, szerintük egyelőre túl korai lenne bármiféle következtetést levonni. Az azonban megállapítható, hogy az eddig feltételezett 1,4 millió helyett mindössze 300-400 ezer ember tartózkodott egyszerre a rendezvény helyszínén – közölte Ramon van der Maat duisburgi rendőrségi szóvivő. Schaller szerint ez a szám még kevesebb, mindössze 187 ezer.

A rendezvény lebonyolításában részt vevő felek egymásra mutogatnak. Sokan a polgármeste teszik felelőssé, mások a szervezőket vagy a rendőröket vádolják az elégtelen biztonsági feltételek miatt.

Időközben húszra emelkedett az áldozatok száma: hétfő este a kórházban belehalt sérüléseibe egy 21 éves német nő. A tragédiában vele együtt 12 nő és 8 férfi vesztette életét, akik 20-40 év közöttiek voltak, közülük heten külföldi állampolgárok. Több mint ötszáz ember sebesült meg a tolongásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik