Nagyvilág

Titkos dokumentumok szivárogtak ki Afganisztánról

Pakisztán titokban támogatta a tálibokat Afganisztánban, miközben amerikai segélyekhez jutott - áll a kiszivárogtatott titkos dokumentumokban.

A Fehér Ház a kiszivárogtatásra annak éles elítélésével válaszolt, azzal érvelve, hogy a titkos információk nyilvánosságra kerülése a nemzetbiztonságot, amerikaiak és szövetségeseik életét fenyegeti. Jim Jones, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója közleményében azt hangsúlyozta, hogy “ezek a felelőtlen kiszivárogtatások” nem változtatnak Washington jelenlegi elkötelezettségén a kapcsolatok elmélyítésére Pakisztánnal és Afganisztánnal.

Pakisztán határozottan tagadta, hogy titkosszoláglata bárminemű segítséget nyújtana a gerilláknak.

A New York Times beszámolója szerint a WikiLeaks által megszerzett (és előzetesen más sajtóorgánumnak, a brit The Guardiannak és a német Spiegelnek is eljuttatott) csaknem 91 ezer, Afganisztánnal kapcsolatos amerikai – katonai és diplomáciai – titkos dokumentum azt bizonyítja, hogy Pakisztán aktívan együttműködik az afganisztáni lázadókkal. Emellett eddig nem ismert információk lelhetők fel a dokumentumokban az afgán civil áldozatokról, a tálib vezérek elfogására és kiiktatására indított akciókról.

Az egyebek mellett a kormányzati korrupció ellen küzdő WikiLeaks nevű – svéd székhelyű – nemzetközi oknyomozó internetes portál tette közzé az év elején azt a botrányossá vált, s addig titkos amerikai katonai videofelvételt, amelyen látható, amint egy amerikai katonai helikopterről civileket, köztük két hírügynökségi fotóst lőttek le Bagdadban 2007-ben.

Ajánlott linkek:

A dokumentumokat itt érheti el (WikiLeaks)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik