Nagyvilág

Nincs kegyelem a chilei diktatúra bűneiért elítélteknek

Sebastián Pinera chilei elnök elvetette azt a kezdeményezést, amely kegyelemben részesítette volna a Pinochet tábornok diktatúrája éveiben történt bűncselekmények elkövetőit.

A chilei katolikus egyház a bűncselekményeket elkövető katonáknak és köztörvényeseknek is kegyelmet óhajtott, amennyiben 70 évesnél idősebb az elítélt vagy már letöltötte büntetésének felét, tekintettel Chile közelgő bicentenáriumi ünnepségeire. Az egyházi kezdeményezés kiváltotta az emberi jogi csoportok és a középbal ellenzék heves bírálatát.

A chilei elnök vasárnapi nyilatkozatában leszögezte, hogy csakis egyedi esetekben mérlegeli a kegyelmet, és azt hangoztatta, hogy “az emberi jogok feltételen tisztelete kultúrájának előmozdítására van szükség”. Pinera egyben kizárta a kegyelmet az emberiesség elleni, a terrorista és a kábítószeres bűncselekményekért elítéltek számára.

Chilében kormányadatok szerint a Pinochet-érában 3195 embert öltek meg – vagy tartanak nyilván eltűntként -, és további csaknem 28 ezer foglyot megkínoztak, köztük Michelle Bachelet volt elnököt, Pinera elődjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik