Nagyvilág

Kivégezte francia túszát az al-Kaida

Az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet észak-afrikai, magrebi szárnya bejelentette, hogy kivégezték az április óta fogságukban lévő, Nigerben elrabolt francia túszukat.

A 78 éves Michel Germaneau-t, aki egy humanitárius szervezet keretei között utazott Afrikába, Nigerben rabolták el, s a mali sivatagban tartották fogva párizsi források szerint. Párizsban egyelőre nem tudták megerősíteni a túsz halálhírét.

Az al-Kaida bejelentéséről az al-Dzsazíra arab hírtelevízió számolt be vasárnap. A terrorszervezet szerint a francia férfi kivégzése válasz volt a Mauritániában a közelmúltban francia támogatással végrehajtott terrorellenes hadműveletekre. A magrebi al-Kaida vezére az al-Dzsazírához eljuttatott közleménye szerint Germaneau-t szombaton végezték ki, válaszul arra, hogy a mauritániai erők francia közreműködéssel csütörtökön végrehajtott akciójuk során az al-Kaida hat tagját öltek meg.

A terroristák korábban többször azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik a francia férfit, ha nem engedik szabadon több társukat, akik a térségbeli országok börtöneiben raboskodnak.
Mauritánia pénteken jelentette be, hogy hadserege megölte az Iszlám Magrebi al-Kaida terrorcsoport hat tagját egy Franciaország által támogatott műveletben.

A mauritánia belügyminiszter közölte, hogy az akciót július 22-én hajtották végre, az ország határain kívül, s utalást tett arra, hogy a művelet Mali területén zajlott le. Mohamed Uld Boilil miniszter tájékoztatása szerint a terroristák július 28-án támadást akartak végrehajtani Mauritánia területén. Franciaország technikai és logisztikai segítséget nyújtott a mauritániai hadseregnek az akcióban.

Az Iszlám Magrebi al-Kaida tavaly júniusban megölte egy Maliban fogva tartott brit túszát, Edwin Dyert, akit néhány hónappal korábban szintén Nigerben raboltak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik