Nagyvilág

Hétfőn húsz embert robbantottak fel Irakban

Legalább húsz ember életét vesztette, további 54 pedig megsebesült, miután két, pokolgépet rejtő autó felrobbant Kerbela városának közelében hétfőn - mondta Mohammed al-Muszávi, a helyi tartományi tanács elnöke.

A merénylet a Nedzsef és Kerbela közötti úton történt, az áldozatok főleg síita zarándokok, akik egy fontos vallási ünnepen vettek volna részt Kerbelában. A Bagdadtól 80 kilométerre délnyugatra található település – Nedzsefhez hasonlóan – a síiták egyik legfőbb zarándokhelye. Kerbelába várhatóan több százezer ember látogat majd el a héten Mohammed al-Mehdi imám születésnapjának évfordulója alkalmából.

A síita szertartások az erődemonstráció helyszíneivé váltak Szaddám Husszein iraki diktátor bukása után, aki hosszú időn keresztül elfojtotta az Irakban többségben lévő síiták szabad vallásgyakorlását.

Egy másik támadásban, amelyet a szaúdi tulajdonú al-Arabíja tévécsatorna ellen követett el egy öngyilkos merénylő, legalább négy ember – három őr és egy takarító – meghalt, tíz pedig megsebesült Bagdadban. A sérültek között van Szalám az-Zubai volt miniszterelnök-helyettes is, akinek háza a robbantás helyszínének közelében áll. A média elleni támadás lehetőségére az iraki biztonsági erők már hetekkel korábban felhívták a figyelmet, miután fenyegetést kaptak az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattól.

Az erőszakos cselekmények száma ugyan csökkent Irakban a 2006-2007-es szektariánus háborúskodások után, de a lövöldözések és a pokolgépes merényletek még mindig gyakoriak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik