Nagyvilág

Börtönőrök segítették a gyilkosokat Mexikóban

A börtönből engedték ki azokat a bérgyilkosokat, akik 17 fiatalt lőttek agyon Mexikóban július 18-án - közölte a közép-amerikai ország ügyészsége vasárnap.

A fegyőrök még fegyverrel és autóval is ellátták a bandatagokat. Három embert és a börtön igazgatóját letartóztatták.A mexikói ügyészség szóvivője szerint a börtönőrök segítségével hajtották végre a bérgyilkosok a mészárlást, amelyben bulizó fiatalokkal végeztek bő egy hónappal ezelőtt. A banda tagjainak nem ez volt az első hasonló akciója: a gyanú szerint ők lövöldöztek egy bárban 15 ember halálát okozva május 18-án, míg februárban 10 emberrel végeztek. Miután végrehajtották a támadást, visszatértek celláikba.

Ricardo Nejera elmondta, hogy a bérgyilkosokat maguk a börtönőrök látták el fegyverekkel és autóval. A fegyverekből származó lövedékek vizsgálatakor derült ki, hogy szolgálati pisztolyokkal és puskákkal tüzeltek a gyilkosok. Az ügy miatt három börtönőrt letartóztattak, és őrizetben van a fegyintézet vezetője, Margarita Gomez is.

A hatóságok egyelőre képtelenek megfékezni az erőszakot Mexikó északi részén. A drogbandák közötti háborúban már 25 ezren vesztették életüket, hiába vezényeltek 2006 végén 50 ezer katonát a térségbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik