Külföld

Újra figyelmeztették a BBC-t

admin
admin

2010. 07. 25. 12:58

A politikusokhoz hasonlóan a BBC-nek is megfontoltan kell bánnia a közpénzekkel - mondta a brit kulturális miniszter, aki a nemrég súlyos bírálatokkal illette a médiatársaságot a cégnél folyó "pazarlás" miatt. Jeremy Hunt ugyanakkor a brit demokrácia elengedhetetlen kellékének nevezte a BBC teljes szerkesztői függetlenségét.

Hunt, a múlt héten azt mondta: az előfizetési díjakból élő BBC-nél “rendkívüli mértékű és felháborító pazarlás” folyik, és “folyamatosan érkeznek a hírek arról”, hogy a cég “nem megfelelő módon hasznosítja” az előfizetési díjakból befolyó összeget.

A konzervatív párti politikus utalt arra is, hogy a kormány a 145,50 fontos, azaz csaknem 50 ezer forintos éves előfizetési díj csökkentésére is elszánhatná magát a BBC takarékosságra szorítása érdekében.

A miniszter azonban vasárnap, a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette: a konzervatív-liberális koalíciós kormányon belül még semmilyen módon nem került napirendre az előfizetési díj összege. Hunt kijelentéseit finomítva azt mondta: ahogy a jelenlegi költségvetési helyzetben a kormánynak is óvatosan kell bánnia “az adófizetők minden pennyjével”, a BBC-nek is meg kell fontolnia, mire költi az előfizetési díjakat.

Hozzátette: nem elsősorban a BBC mérete a lényeg, hanem az, hogy a társaság mire összpontosítja tevékenységét. A BBC létezésének értelme az, hogy ne csak a brit média “tömegpiacán”, hanem a “minőségi” médiapiacon is erős verseny legyen – mondta a brit kulturális miniszter.

Hunt szerint ennek nagyon fontos eleme a “világklasszis” színvonalú hírszolgáltatás, és ehhez elengedhetetlen a maradéktalan szerkesztői függetlenség. Nagy-Britanniában demokrácia van, és ennek része, hogy a nemzeti műsorszolgáltatónál a szerkesztési tevékenység teljesen független legyen a kormánytól – nyomatékosította e kijelentését a miniszter.

Hozzátette ugyanakkor: ha a műsorszolgáltatói piacon “jelen van 3,5 milliárd fontnyi előfizetési díj”, akkor a többi (jórészt reklámokból élő kereskedelmi) médiacéget “nyilvánvalóan aggasztja”, hogy a BBC mire költi ezt a pénzt. Erre már független elemzők is felhívták a figyelmet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.