Nagyvilág

Fogolysorsra juthatott a két eltűnt katona

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők folytatták a kutatást a Logar tartományban két napja eltűnt amerikai katonák után - közölte a NATO egyik kabuli szóvivője.

A NATO szombaton jelentette be, hogy a Kabultól délre fekvő Logar
tartományban eltűnt az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erő két
katonája. Amerikaiakról van szó, akik pénteken hagyták el körletüket, és
azóta nincs róluk hír, csak annyi, hogy utoljára az afgán főváros
közelében egy bazárban látták őket. Járművüket egy olyan helyen találták
meg, ahol a katonáknak semmi keresnivalójuk nem volt.

A szóvivő erről csak annyit mondott, hogy továbbra is eltűntként tartják nyilván őket, de nem tudni, mi történt velük. “Nem tudjuk megerősíteni, hogy meghaltak, és ezt sem, hogy fogságba estek” – fogalmazott a szóvivő utalva azokra a híresztelésekre, miszerint az egyik katona meghalt.

Ugyanakkor az afgán kormány és a külföldi haderő ellen harcoló tálibok szombaton bejelentették, hogy elfogtak két amerikai katonát, és Logar tartományban tartják fogva őket.

Egy tálib szóvivő a Reutersnek azt mondta, hogy három külföldi katonát fogtak el, de az egyik meghalt. Zabiullah Mudzsahid, a tálibok egyik másik, ismert szóvivője az AFP-nek viszont azt állította, hogy semmit nem tud eltűnt amerikai katonákról.
A Reuters logari tudósítója hallott egy helyi rádióadást, amelyben 20 ezer dollárt ajánlottak fel annak, aki a két katona szabadulását elősegítő információval szolgál.

Az afganisztáni háború kezdete, 2001 ősze óta mindeddig csupán egy amerikai katona került a tálibok fogságába. A 24 éves Bowe Bergdahlt 2009 június 30-án fogták el, s utoljára karácsonykor tettek közzé róla egy videofelvételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik