Nagyvilág

A terroristákat ki kell űzni Afrikából

Az afrikai országok egységes fellépését sürgette a terroristák elleni harcban az ugandai elnök az Afrikai Unió csúcsértekezletén.

Az iszlamista terroristákat ki kell űzni Afrikából – mondta az államfő. Az értekezlet résztvevői kétperces néma felállással emlékeztek meg a két hete az ugandai fővárosban történt két pokolgépes merénylet 76 halálos áldozatára. Kampalában július 11-én robbanószerkezetek léptek működésbe két szórakozóhelyen, ahol a vendégek tévén nézték a labdarúgó-világbajnokság döntőjét. Később a szomáliai al-Shabaab iszlamista szervezet vállalta magára a kettős merényletet.

Ezeket a terroristákat le lehet és le kell győzni – fejtette ki az ugandai elnök, aki úgy fogalmazott: menjenek vissza Ázsiába és a Közel-Keletre, oda, ahonnan jöttek.

A kampalai csúcs egyik kiemelt témaköre újabb békefenntartó erők Szomáliába való vezénylése az ott szolgálatot teljesítő AU-kontingens megerősítésére. Jelenleg alig valamivel több mint 6 ezer fős AU-haderő – ugandai és burundi katona – állomásozik a kelet-afrikai országban, ahol támogatásuk nélkül a törékeny szomáliai kormány aligha tudna a helyén maradni a terrorista támadások erejének fokozódása miatt. Előzetes közlések szerint az AU csúcsértekezlete 2 ezer fős csapaterősítésről dönt.

Az 53 országot tömörítő AU ugandai csúcsértekezlete keddig tart. Mintegy 30 tagállam államfői szinten képviselteti magát a tanácskozáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik