Nagyvilág

Gazdasági kérdésekről tárgyalt Putyin és Janukovics

Az ukrán-orosz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt szombaton a Krímben Viktor Janukovics ukrán államfő és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök.

A két államférfi Janukovics foroszi nyári rezidenciáján találkozott egymással.

Janukovics a találkozó előtt kijelentette: egyesíteni kell Ukrajna és Oroszország erőfeszítéseit annak érdekében, hogy javuljon mindkét ország gazdaságának a színvonala. A politikus szerint a találkozó célja azoknak a döntéseknek az áttekintése, amelyeket idén ősszel, a két ország államközi bizottságának ülésén hoznak meg.

Vlagyimi Putyin emlékeztetett rá, hogy a tavalyi súlyos visszaesés után a két ország közti kereskedelem ismét fejlődésnek indult. Külön kitért a fejlett technológiát igénylő termékek közös előállítására, kiemelve az An-70-es és az An-148-as repülőgéppel kapcsolatos közös munkákat, illetve azt, hogy az orosz helikopterpark korszerűsítését ukrán hajtóművek felhasználásával végzik.

Az orosz miniszterelnök a megbeszélésre tartva felkereste a Krímben tartott nemzetközi motoros találkozó résztvevőit, s nagy sikert aratott, amikor fekete motorosruhában egy Harley Davidsonon megjelent közöttük. Putyin vasárnap, a haditengerészet napján felkeresi Szevasztopolt, az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisát is. Oroszország bérli a támaszpontot az Ukrajnához tartozó Szevasztopolban, s az eredetileg 2017-ig érvényes bérleti szerződést az oroszbarátnak tartott Janukovics hatalomra kerülése után rögtön meghosszabbították 2042-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik