Nagyvilág

Franciaország emeli a palesztin képviselet státusát

Jelképes értékű a döntés.

Bernard Kouchner külügyminiszter hamarosan hivatalosan is bejelenti, hogy főképviselet helyett a misszió kategóriájába sorolják át a palesztin diplomáciai jelenlétet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Palesztin Hatóságot képviselő diplomata nagykövetnek kijáró rangot és megkülönböztetést élvezhet, és megbízólevelet kell átadnia a köztársasági elnöknek.

A palesztin sajtó úgy tudja, hogy Kouchner csütörtökön hozta meg döntését, amelyről tájékoztatta a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóságot is.

Párizs döntése inkább csak jelképes értékű, ugyanis a valóságban a franciaországi palesztin képviselet már jó ideje állami támogatást és rendőri védelmet kap, hasonlóan a kényes helyzetű követségekhez.

Az Egyesült Államok pénteken jelentette be, hogy az eddig semmiféle hivatalos jogállással nem rendelkező palesztin kirendeltség diplomáciai képviseleti státusban részesül. Ezentúl a Palesztinai Felszabadítási Szervezet főképviselete címet viselheti, és élhet az azzal együtt járó jogokkal a palesztinok washingtoni érdekképviselete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik