Nagyvilág

Észak-Korea nukleáris elrettentéssel fenyegetőzik

Észak-Korea "bármely pillanatban hatalmas nukleáris elrettentéssel" élhet a vasárnap kezdődő amerikai-dél-koreai hadgyakorlattal szemben.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea vasárnap kezd közös haditengerészeti gyakorlatot a Sárga- és a Japán-tengeren.

“Az Egyesült Államok és a koreai báberők atomháborúval fenyegetik ezt a földet azzal az ürüggyel”, hogy válaszolniuk kell egy dél-koreai hadihajó márciusi elsüllyesztésére, de Észak-Korea “jogosan nukleáris elrettentéssel fog élni a hadgyakorlattal szemben. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság hadserege és népe a nukleáris elrettentő képessége alapján bármikor, ha szükséges, megtorló szent háborút indíthat, hogy megakadályozza az amerikai imperialistákat és a dél-koreai báberőket abban, hogy szándékosan elérjék a háború szélére sodródást” – olvasható az észak-koreai védelmi bizottság szóvivője által kiadott közleményben.

A Koreai-félszigeten jelentősen megnőtt a feszültség azóta, hogy idén márciusban elsüllyedt a Cshonan nevű dél-koreai korvett. Egy nemzetközi vizsgálat eredménye szerint a hadihajó elsüllyedését és 46 tengerész halálát egy észak-koreai torpedó okozta. Phenjan azonban hevesen cáfolja ezt.

Phenjan pénteken már egyszer elítélte a tervezett hadgyakorlatot, és válasszal fenyegetőzött arra az esetre, ha megtartják azt. Ri Tong Il, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) hanoi regionális biztonsági konferenciáján részt vevő észak-koreai küldöttség tagja szerint országa szuverenitása és biztonsága ellen irányulnak a tervezett manőverek. “A KNDK álláspontja világos: az Egyesült Államok katonai fenyegetése fizikai válaszban részesül” – mondta.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerint ez a “fizikai válasz nem volna bölcs”. “Egyáltalán nem volna előrelátó Észak-Koreától, ha most növelné a feszültséget a térségben. Tervezett hadgyakorlatunk, mint már korábban is mondtuk, védelmi jellegű. Másfelől nem érdekünk nyilatkozatháborút folytatni Észak-Koreával. Kevesebb provokációt és több konstruktív tettet várunk el tőle” – mondta Philip Crowley reagálásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik