Nagyvilág

Nem tetszik a románoknak Tőkés párhuzama Koszovó és Székelyföld között

A román pártok és vezetőik pénteken össztüzet zúdítottak Tőkés Lászlóra, az Európai Parlament (EP) alelnökére, akit a koszovói függetlenség és a székelyföldi autonómia kapcsán tett tusnádfürdői kijelentései miatt bírálnak.

Tőkés előző napi tusnádfürdői előadásában kijelentette: miért ne sikerülne Székelyföldnek kivívni a területi autonómiát, ha egy olyan, nagyságrendileg Székelyföldhöz hasonló régió, mint Koszovó kivívta függetlenségét. A román média azt is jelentette, hogy Tőkés szerint a székelyek követhetik a katalán modellt, utcára vonulhatnak, ha szükséges.

Az EP alelnökének kijelentése kapcsán Emil Boc román miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a román alkotmányt tiszteletben kell tartani, nem válhat alku tárgyává.
Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bejelentette, hogy ősszel kezdeményezni fogja Tőkésnek az EP alelnöki tisztségéből való visszahívását, hiszen „nemcsak Romániára, hanem egész Európára veszélyt jelent”. A PSD szerint Tőkés nyilatkozata durva támadás a román államiság ellen, hiszen a romániai magyarokat erőszakos cselekményekre bujtogatja.

A PSD arra kérte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), hogy valljon színt, és tisztázza, támogatja-e Tőkés „szeparatista” nyilatkozatait. A szociáldemokraták szerint az RMDSZ-nek romániai kormánypártként el kellene határolódnia az EP alelnökének kijelentéseitől.

A szociáldemokraták bírálták Traian Basescu román államfőt és az őt támogató Demokrata Liberális Pártot (PD-L) – amely az RMDSZ kormánykoalíciós partnere – azért, mert támogatták Tőkés megválasztását az EP alelnöki tisztségébe.

Mihai Voicu, a szintén ellenzéki román Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője szerint Tőkésnek a Székelyföld autonómiájára tett javaslata törvénytelen és alkotmányellenes, ezért várja, hogy a PD-L jelentse be az Európai Néppárt frakciójában: megvonja a romániai EP-képviselőtől a politikai támogatást.
Az RMDSZ-szel és a Fidesszel együtt az Európai Néppárthoz tartozó PD-L európai parlamenti képviselője, Cristian Preda szerint Tőkés László nyilatkozata Székelyföld autonómiájáról elfogadhatatlan, nem szolgálja a román-magyar megbékélést. Preda szerint nem lehet párhuzamot vonni Koszovó és Székelyföld között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik