Nagyvilág

A nápolyi maffia a földrengés utáni újjáépítésbe is befurakodott

Az olasz rendőrség felszámolt egy bűnszövetkezetet, ami rávilágított: a nápolyi maffia befurakodott a földrengés sújtotta L'Aquila újjáépítési munkálataiba.

Az akció során hat embert tartóztattak le, és vállalatokat, házakat és egyéb javakat foglaltak le. A letartóztatott személyek a camorra egyik legbefolyásosabb szárnya, a Casalesi-klán gazdasági ügyeinek intézői voltak, akik a Nápoly melletti Casertában tevékenykedtek, de működési területük kiterjedt a Rómát körülölelő Lazio régióra, Abruzzóra, amelynek közigazgatási székhelye L’Aquila, valamint Toszkánára is.

A nyomozás érdekében alkalmazott telefonlehallgatások bizonyítják, hogy a camorra megbízásából tevékenykedő ügyintézők megszervezték azoknak a pénzösszegeknek az átutalását, amelyeket a saját költségükön L’Aquilában létrehozott vállalatoknak szántak, hogy szert tegyenek az újjáépítési megbízásokra.

L’Aguilában a 2009. április 6-án hajnalban bekövetkezett pusztító erejű földrengés 308 ember halálát okozta, ezenkívül romba döntötte a város történelmi központját több középkorban épült templommal együtt, és tetemes anyagi károkat okozott a környező településeken is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik