Nagyvilág

Jól zár az olajsapka, mégis szivárog az olaj

Sokan attól tartanak, hogy a nyomás miatt másholt tör utat magának az olaj, ami még nagyobb katasztrófával fenyeget.

A mexikói-öbölbeli olajszivárgás elhárítására indított szövetségi katasztrófa-elhárítási műveletek parancsnoka igyekezett eloszlatni az aggodalmat amiatt, hogy a BP által felszerelt olajfogó sapka esetleg nem jól zár.

Thad Allen tengernagy közölte, hogy a hét végén észlelt szivárgás forrása egy két mérfölddel távolabb lévő, már nem használt régi kút. Tulajdonképpen nem egy, hanem öt szivárgást észleltek az olajsapka környékén, de szerinte mindegyik helyen csak “cseppek” törnek föl a tengerfenékről

Egy július elején elvégzett vizsgálat szerint a Mexikói-öbölben mintegy 27 ezer olyan elhagyott olajkút van, amelynél nem ellenőrzik, hogy szivárog-e – emlékeztetett az AP hírügynökség.

Az új szivárgás ismeretében sokan attól tartanak, hogy az olajsapka a tönkrement kútnál ugyan megteszi a hatását, az olaj azonban a nagy nyomás miatt másutt feltör. Ha erről van szó, akkor az azt jelenti, hogy még az eddiginél is nagyobb természeti katasztrófa történhet.

Allen közölte: engedélyt adott arra, hogy újabb egy nappal meghosszabbítsák az olajsapka próbáját, amelyet hat nappal ezelőtt kezdtek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik