Nagyvilág

Szerbia-Horvátország – Egyre mélyebben a csatabárd

Jadranka Kosor horvát kormányfő hétfőn kijelentette, hogy Boris Tadic szerb elnök szívesen látott vendég Vukováron.

Kosor kijelentésével arra reagált, hogy Tadic vasárnap – Ivo Josipovic horvát elnök belgrádi látogatásának első napján – közölte: felkeresi Vukovárt “Ivo Josipovic barátjával együtt”, a megfelelő időpontot majd kiválasztják.

Boris “Tadic szívesen látott vendég Vukováron” – idézte hétfőn a Porec városába látogató Kosort a Nacional című horvát hetilap a honlapján. A horvát kormányfő egyúttal jelezte: országa várja, hogy végre őrizetbe vegyék a háborús bűnök vádjával körözött Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezetőt és Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát.

Kosor kijelentése azon kezdeményezések sorába illik, amelyeket a két ország – és főleg a két államfő – tett az elmúlt hónapokban a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében. A viszonyt máig beárnyékolja a múlt.

Az 1991-1995-ös horvát függetlenségi háború kezdetén Vukováron véres harcok dúltak. A kelet-horvátországi város a – szerb többségű – jugoszláv hadsereg három hónapos ostroma után elesett, a települést addigra szinte a földdel tették egyenlővé. A térségből 22 ezer nem szerb nemzetiségű túlélő kényszerült elmenekülni; szerb fegyveresek a közeli Ovcara mezőgazdasági birtokon kivégeztek 194 horvát civilt és hadifoglyot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik