Nagyvilág

Kiszélesítik Oroszországban az FSZB jogköreit

Az ellenzék és a jogvédő szervek szerint rendőrállami törvény született.

Az Állami Duma után az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács is jóváhagyta azt az ellenzék és jogvédő szervezetek által erőteljesen bírált törvénytervezetet, amely kiszélesíti a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) jogkörét.

A bűnüldöző szerv ezután figyelmeztetheti azokat, akikről úgy ítéli meg, hogy viselkedésükkel lehetőséget teremtenek valamilyen, az FSZB hatáskörébe tartozó bűncselekmény elkövetéséhez. Amennyiben az illető ezek után sem hagy fel a kifogásolt cselekménnyel, 500-1000 rubel pénzbüntetésre (4-7 ezer forint) vagy 15 napi elzárásra ítélhető. Hivatalos személy esetében a büntetés 1000-3000 rubel, jogi személyek esetében pedig 10 000-50 000 rubel.

“A törvény elsősorban az ellenzék ellen irányul. Félnek a független emberektől” – nyilatkozta Borisz Nyemcov, a Szolidarnoszty nevű mozgalom vezetője.

“Ez egy rendőrállami törvény – fogalmazott Szergej Ivanyenko, a Jabloko nevű liberális párt egyik vezetője. – Ha létezik is ilyen törvény a demokratikus országokban, akkor a polgári, társadalmi, parlamenti ellenőrzés nagyon erős rendszere korlátozza az alkalmazását. Nálunk azonban a különleges szolgálatok teljhatalmát szolgálja.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik