Nagyvilág

“Nem fogjuk hagyni sem a templomot, sem az iskolát!”

Semjén Zsolt Kárpátalján leszögezte: az anyanyelven való tanulás és a hitélet alapvető emberi jog.

Az anyanyelven való tanulás és hitélet alapvető emberi jog, ezért legyen világos mindenki számára, hogy nem fogjuk hagyni sem a templomot, sem az iskolát – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kárpátaljai Tiszaújlakon (Vilok) tartott Turul-ünnepségen. A Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájának helyszínén, a Tiszaújlak-Tiszabecs határátkelőhely mellett található turulmadaras emlékműnél elmondott ünnepi beszédében Semjén Zsolt a többi között hangsúlyozta: “Ahhoz, hogy a magyar nemzet összetartása tovább erősödjön, elengedhetetlen a Magyarország iránti bizalom visszaszerzése”.

A politikus ennek kapcsán megköszönte a kárpátaljai magyarságnak, hogy “akkor is hűséges volt a magyar nemzethez, amikor Magyarország vezetése nem volt méltó erre a bizalomra”. A nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: Magyarországnak éppolyan nagy szüksége van a kárpátaljai magyarokra, mint nekik az anyaország figyelmére és támogatására.

A magyar kormány terveiről szólva Semjén kifejtette: az állami támogatásoknak a jövőben el kell érniük a magyar közösség minden tagjához, főként a legszegényebb, leghátrányosabb területeken. “Nem engedhetjük meg, hogy öncélú elitek vagy oligarchák telepedjenek rá a közpénzekre” – hangoztatta.

A kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásáról szólva a politikus hangsúlyozta: “mégis csak botrány, hogy a Kárpát-medencében élő románoknak van román állampolgárságuk, az itt élő szlovákoknak van szlovák állampolgárságuk, a szerbeknek, horvátoknak van szerb és horvát állampolgárságuk, függetlenül attól, hogy hol élnek, s csak az őshonos, az itt valamikor az államot megalapító magyaroknak nem lehetett állampolgárságuk”. “Nem véletlen, hogy első kötelezettségünk az, amit meg is cselekedtünk, hogy minden magyar számára, bárhol éljen a világban, lehetővé tesszük a magyar állampolgárság megszerzését” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik