Nagyvilág

Kilenc politikai fogoly megy Kubából Spanyolországba

Kilenc további, Havanna által szabadon bocsátott ellenzéki érkezik kedden Spanyolországba családtagjaival együtt, hogy csatlakozzon a már elengedett tizenegy társához – jelentette ma be Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter.

Moratinos Almatiban nyilatkozott a spanyol közszolgálati rádiónak. A külügyminiszter az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) kötetlen miniszteri találkozóján vesz részt a kazahsztáni fővárosban.

Havannában az ellenzékhez közel álló forrásból jelezték, hogy kilenc ember útra készen áll, de egyelőre a börtönkórházban tartózkodnak. Közülük a legfiatalabb 37, a legidősebb 66 éves.

A szabadon bocsátásra és elutazásra váró kubai ellenzékiek egy 52 fős csoport tagjai, akiket 2003 márciusában tartóztattak le, és akiknek szabadon engedését a kubai kormány tíz nappal ezelőtt jelentette be, spanyol és kubai katolikus egyházi erőfeszítések eredményeként. Az egyház úgy tudja, hogy közel húsz azoknak a száma, akik úgy döntöttek, hogy családjukkal együtt Spanyolországba utaznak.

A jövő keddre vártakkal – volt foglyokkal és családtagjaikkal – együtt Moratinos szerint 135-re emelkedik azon kubaiak száma, akiket Spanyolország befogad.

A szabadon engedések bejelentése előtt összesen 167 politikai foglyot tartottak börtönben a karibi szigetországban a nem legális, de a hatóságok által megtűrt Kubai Emberi Jogi Bizottság adatai szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik