Nagyvilág

Zöld utat kapott Berlusconi megszorító csomagja

Az olasz szenátus csütörtökön egy bizalmi szavazás során jóváhagyta a Berlusconi-kormány 25 milliárd eurós takarékossági csomagját.
Kapcsolódó cikkek

A tervezett intézkedéseket július 26-án vitatja meg a képviselőház, s ha ott is rábólintanak a tervezetre, akkor a parlament a nyári szünet kezdete előtt, július 29-én elfogadhatja a csomag végleges változatát.

A 25 milliárd eurós megtakarítással a kormány azt akarja elérni, hogy a jelenleg 5 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiány 2012-ben 2,7 százalékra csökkenjen.

Ehhez fájdalmas változtatásokat kell tudomásul vennie az olasz társadalomnak: csökkentik a regionális és a városi önkormányzatok, valamint az egyes minisztériumok költségvetését. Négy évre befagyasztják a közszférában dolgozók fizetését, beleértve a tanárokat, a rendőröket, a katonákat is. Három évre felvételi stopot rendelnek el a közszférában. Tíz százalékig terjedő mértékben csökkentik progresszíven a magas keresetű köztisztviselők fizetését, beleértve a minisztereket és a képviselőket is.

2011-től három vagy hat hónappal kitolják azoknak a nyugdíjazását, akik már elérték a nyugdíjkorhatárt. 2012-től a jelenlegi 60-ról a közszférában 65-re emelik a nők nyugdíjkorhatárát, összhangban a férfiak nyugdíjazásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik