Nagyvilág

A Microsoft foglalkoztatta az orosz kémet

Kétszer járt az Egyesült Államokban, és mindkét alkalommal a Microsoft vállalatnál alkalmazták azt a 23 éves orosz állampolgárt, akit a közelmúltbeli kémüggyel összefüggésben toloncoltak ki kedden az Egyesült Államokból.

Lou Gellos szerint Alekszej Karetnyikov mindkét alkalommal a Microsoft redmondi központjánál kapott munkát, legutóbb kezdő programellenőrként.

A vállalat megvizsgálta Karetnyikov vállalatbeli ténykedését, és biztosra veszi, hogy az orosz férfi nem fért hozzá illetéktelenül a szoftvergyártó cég programjaihoz, belső forrásaihoz vagy a felhasználói bázisához.

Karetnyikov alig 20 kilométerre lakott attól az orosz házaspártól – Michael Zottolitól és Patricia Millstől (valódi nevük Mihail Kucik és Natalja Pereverzeva) -, amelyet beismerő vallomás után, kémcsere keretében kitoloncoltak az országból. Ennek ellenére a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem talált közöttük semmilyen kapcsolatot.

Zottoli és Mills tavaly októberben költözött Virginiába, ugyanabban a hónapban, amikor Karetnyikov visszatért az Egyesült Államokba, hogy elfoglalja az állást a Microsoftnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik