Nagyvilág

Megjelent a hetvenezredik Times

Rekordot döntött az 1785-ben alapított londoni The Times: 70 ezredik kiadása jelent meg csütörtökön.

Az angol ajkú országok egyikében sem érte még el országos terjesztésű napilap ezt a megjelenési számot. A lap 1785 óta létezik folyamatosan, bár munkajogi viták miatt megjelenése 1978-1979-ben csaknem egy évig szünetelt. Az újság az első időkben még The Daily Universal Register címen jelent meg, de már 1788-ban felvette a ma is viselt The Times címet. Az évszázadok során a címen kívül a külalak és a tartalom is hatalmasat változott. A tízezredik kiadás, amely 1816. november 23-án jelent még, még alig négy újságoldalból állt, és ebből is kettőt hirdetések foglaltak el.

A 32 évvel később megjelent húszezredik kiadás már nyolcoldalas volt. Később folyamatosan bővült a terjedelem, az 1944 decemberében elért 50 000. azonban a háborús korlátozások miatt ismét csak nyolc oldalra szorítkozhatott. Igaz, ehhez a kiadáshoz Winston Churchill miniszterelnök személyes, kézzel írt levélben gratulált a szerkesztőségnek, megállapítva: a The Times „a Brit Birodalom legerősebb és legnagyobb becsben tartott intézményeinek egyike”. A hatvanezredik The Times, amely 1977. május 11-én került ki a nyomdákból, már 36 oldalon közölte a híreket – és a reklámokat.
A csütörtökön kijött 70 ezredik a hétköznapokon szokásos 76 oldalon jelent meg, de a hétvégi kiadások – a szombati The Times és a vasárnapi testvérlap, a The Sunday Times – terjedelme a számtalan színes melléklettel együtt elérheti 3-400 oldalt is. A méret ugyanakkor csaknem hat éve „bulváros”. A lap 2004 novembere óta már nem az ablaknyi szélességűre nyitható „broadsheet” formátumban jelenik meg, hanem a kisebb alakú bulvárlapokra jellemző „tabloid” méretben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik