Nagyvilág

Levadászták a maffiát

Calabria tartományban több mint 300 embert vettek őrizetbe tegnap - közölték a helyi hatóságok. Az ‘Ndragheta bűnszövetség leleplezését az elmúlt évek legnagyobb maffia-fogásaként tartják számon. A letartóztatott személyeket többek között gyilkossággal és pénzmosással hozták kapcsolatba.

Az ANSA hírügynökség értesülése szerint a műveletben háromezer rendőr vett részt, mely során több tízmillió euró értékben foglaltak le vagyontárgyakat. A letartóztatottak között állami hivatalnokok is vannak. A BBC szerint az akció keretében az Egyesült Államokban is fogtak el maffiatagokat. Alberto Cisterna ügyész a hírügynökségnek elmondta, valójában a bűnszervezet pénzügyi központja északra települt át, hiszen itt tudnak értékes közigazgatási és politikai kapcsolatokra szert tenni és az észak-olasz gazdaságban is jelentős szerepet játszani.

A lefejezett klán

Az akció során Rosarnoban őrizetbe vették a 80 éves Domenico Oppedisanót is, akit a család fejeként tartottak számon. Áprilisban már elkapták Giovanni Teganót, akit az ország harminc legveszélyesebb, szökésben lévő bűnözője közé tartozott és több tíz éve köröztek a hatóságok.

Tavaly nyáron tartóztatták le szicíliai nyaralása közben Paolo Rosario de Stefanót is, aki szintén a hierarchia tetején állt. Az 1980-as években több száz halálos áldozatot követelt a De Stefano és az Imerti család véres maffiaháborúja.

Határtalan a maffia

Az ‘Ndrangheta főként drogkereskedelemmel, emberrablással, zsarolással és építkezési szerződésekkel foglalkozik – írja az ANSA. A többi maffiával ellentétben a szerencsejátékban is szerepet vállalnak. Újabban pénzmosásba, gyémánt- és radioaktív anyagok csempészésébe kezdtek, mindemellett tőkeinjekciókat adnak olyan törvényes vállalkozások megalakulásához, amelyeket később megszerezhetnek.

Jelen vannak Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Németországban is. Oroszországban egy acélgyárat és egy olajfinomító társulást is a kezükben tartanak. A calabriai bűnszövetséget tartják a legveszélyesebbnek a négy nagy maffia közül – a másik három a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a pugliai Sacra Corona Unita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik