Nagyvilág

Eltűnt iráni atomtudós bukkant föl Washingtonban

Az Egyesült Államokban került elő az egy évvel ezelőtt Iránból eltűnt nukleáris kutató. Állítása szerint elrabolták, a CIA azonban azt nyilatkozta, szabad akaratából tartózkodott az országban.

Shahram Amiri kitüntetett atomtudós egy évvel ezelőtt rejtélyes körülmények között tűnt el szállodai szobájából, és nem halott felőle sem az Iráni kormány, sem családja egészen mostanáig. Június 8-án ugyanis egy videót töltött fel magáról az internetre, amelyben azt állította, hogy CIA ügynökök rabolták el őt, az Egyesült Államokba hurcolták, ahol kegyetlen kínzásnak és pszichológiai nyomásnak vetették alá.

Csakhogy még ugyanaznap egy másik, jobb minőségű, videó is napvilágot látott, amelyben Amiri úgy nyilatkozik, szabad akaratából van az Egyesült Államokban, és az arizóniai egyetemen folytat tanulmányokat. Ezután ismét nem hallottak a fiatalemberről majdnem egy hónapig, mígnem június 29-én az internetre töltött egy újabb videót, amelyen Amiri azt állítja, sikerült megszöknie a CIA őrizetéből. Végül július 13-án Washingtonban került elő a férfi, ahol besétált a pakisztáni nagykövetségre, és kérvényezte, hogy azonnal visszatérhessen Iránba.

Az iráni hatóságok az ügy azonnal kivizsgálását kérték. Már közvetlenül az atomkutató tavalyi eltűnését követően is az USA ügynökeit vádolták elrablásával, bizonyítékokra hivatkozva. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma tagadja a vádakat, állításuk szerint nincs bizonyíték arra, hogy Shahram Amiri rossz bánásmódban részesült volna, mialatt az országban tartózkodott. – Írja a BBC. „Saját akaratából volt itt, és szabadon elmehetett” – nyilatkozta Philip Crowley szóvivő. Ezt az állítást Hillary Clinton államtitkár is megerősítette.

A New York Times szerint az iráni fiatalember egy amerikai programban vett részt, amelynek célja az iráni tudósokat és mérnököket elcsábítani hazájukból, és amerikai egyetemeken képezni őket, ezzel pedig gyengíteni az iráni nukleáris fegyverkezést. Azt, hogy a férfiról senki nem hallott az utóbbi időben azzal magyarázzák, hogy egy betelepítési programban vett részt, ami egyfajta tanúvédelmi program. Irán álláspontja ezzel szemben az, amit Amiri állít, hogy egy évvel ezelőtt elhurcolták az ország nukleáris titkainak kiadása céljából. Azt, hogy a férfit hősként ünneplik-e majd a közel-keleti államban, később döntik el, miután Amiri részletesebben elmesélte elrablásának és fogvatartásának körülményeit. “Amint több adat áll rendelkezésünkre,részleteiben tanulmányozzuk az ügyet” – nyilatkozta Manusehr Mottaki, iráni külügyi szóvivő.

Habár Shahram Amirit a pakisztáni nagykövetségről egyenesen egy Iránba tartó gépre ültették, és visszatérhetett hazájába, a történet sok megválaszolatlan kérdést hagyott maga után, amely akár egy sajtóháború kezdetét is jelentheti Irán és az Egyesült Államok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik