Nagyvilág

Pozíciókat veszt az RMDSZ

Egy államtitkári és várhatóan három alprefektusi tisztséget veszít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a központi államapparátus már korábban beharangozott karcsúsítása miatt – írta az Új Magyar Szó.

A bukaresti napilap szerint a romániai kormánykoalíció két pártja – az RMDSZ-nek és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) – előző napi egyeztetésén úgy alakult, hogy a kisebbik kormánypártnak a fejlesztési minisztériumnál kapott államtitkári posztról kell lemondania. Az RMDSZ-nek járó tisztséget jelenleg Tánczos Barna tölti be, aki azonban nem marad megbízatás nélkül: Haschi András államtitkár helyét veszi át a mezőgazdasági minisztériumban. Az értesülést Tánczos Barna is megerősítette.

Az RMDSZ két olyan alprefektusi tisztségről mond le, amelyet nem is töltött be soha, nevezetesen a Beszterce, illetve a Teleorman megyei posztról. A harmadik megszűnő tisztség vagy a Bihar vagy a Szatmár megyei alprefektusi szék lesz, erről még nem született döntés. Az RMDSZ-nek hat államtitkára van: Borbély Károly (gazdasági minisztérium), Haschi András (mezőgazdasági), Király András (oktatási), Moldován József (távközlési), Niculescu Tóni (külügyi) és Tánczos Barna (fejlesztési). Emellett Markó Attila államtitkári rangban vezeti az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalát.

Az RMDSZ által delegált alprefektusok száma szintén hat: Ambrus Károly (Brassó megye), Böndi Gyöngyike (Máramaros), Horváth Levente (Arad), Kálmán Zoltán (Arges), Pataki Csaba (Szatmár) és Sarkady Zsolt (Bihar).

Emil Boc miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy takarékossági megfontolásokból megfelezi az alprefektusok, illetve 59-ről 32-re csökkenti az államtitkárok számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik