Nagyvilág

Lemondott pénztárnoki tisztségéről a francia munkaügyi miniszter

Eric Woerth korrupciós vádak nyomására távozott pártpénztárnoki tisztségéről.
Kapcsolódó cikkek

Lemondott a francia kormánypárt, az Unió a Népi Mozgalomért (UMP) pénztárnokának tisztségéről Eric Woerth munkaügyi miniszter.

A politikust, aki eddig kormány- és pártpozícióját egyszerre töltötte be, érdekütközéssel vádolták. Állítólag ő vette át azt a pénzösszeget, amelyet az elnökválasztási kampányban Nicolas Sarkozy támogatására szántak, törvénytelenül.

Woerth jelenleg a munkaügyi minisztérium élén Sarkozy egyik legjelentősebb reformjáért, a nyugdíjrendszer átalakításáért felelős. A nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 60-ról 62 évre emelését és a közalkalmazottak járulékfizetésének emelését előirányzó törvénytervezetet egyébként keddi ülésén hagyta jóvá a kormány, a parlament pedig ősszel vitatja meg.

A Sarkozy egyik legfőbb bizalmasának tekintett munkaügyi miniszter három hete került a támadások kereszttűzébe, miután a sajtóban kikerült titkos hangfelvételek alapján gyanítható, hogy Franciaország és Európa leggazdagabb asszonya, Liliane Bettencourt adóparadicsomokba mentette ki vagyona egy részét. Az asszony azóta elismerte, hogy vannak svájci bankszámlái és az egyik Seychelles-sziget is az ő tulajdonában van. Ezeket eddig a francia adóhatóság elöl eltitkolta.

Az állami pénzügyi felügyelet múlt heti vizsgálata egyébként azt állapította meg, hogy Eric Woerth költségvetési miniszterként nem avatkozott bele a Bettencourt-vagyont érintő adóügyi kérdésekbe.

A Liliane Bettencourt-tól kapott illegális kampánypénzek felvételével kapcsolatos vádakat Woerth korábban részletesen tagadta, az államfő pedig általánosságban rágalomnak és szégyennek nevezte azokat. Az ügyészség egyelőre előzetes vizsgálatot folytat az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik