Nagyvilág

Egyre öregszik a kínai társadalom

A múlt év végén Kínában a nyolcvanas éveikben járók száma megközelítette a 19 milliót és évente egymillióval lesznek többen.

Az időskorúak – vagyis a 60 év feletti korosztályba tartozók – száma az elmúlt évben 7 millió 250 ezerrel gyarapodott elérve a 167 millió 140 ezret, ami az összlakosság 12,5 százalékát teszi ki. Az éves emelkedés mértéke fél százalékpont volt, ami azt jelenti, hogy a kínai történelem során a 60 évesek száma tavaly nőtt a legnagyobb arányban.

A gazdaság, a jelenlegi nyugdíjrendszer és az időskorúakat ellátó szolgáltatások még mindig túl gyengék a probléma kezeléséhez. Az utóbbi idők központi erőfeszítései, a nyugellátás és egészségügyi biztosítás, valamint az idősek otthonainak építése terén még messze nem elégítik ki a valós szükségleteket.

Kínában hagyományosan tisztelik az idős embereket, a család és a társadalom is figyelemmel és gondoskodással fordul feléjük. Az utóbbi évtizedekben zajló demográfiai átalakulás és életmódváltozás miatt viszont már sokkal nagyobb, helyenként megoldhatatlan gondot jelent a fiataloknak a magukra maradó idősekről való gondoskodás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik