Nagyvilág

Castro interjút adott

Interjút sugárzott hétfőn a kubai média Fidel Castróval - az idősödő és betegeskedő politikus idestova három éve nem szólalt meg a helyi tömegtájékoztatásban. Mindeközben a hatóságok hét politikai foglyot szabadon engedtek.

A 83 éves kubai vezető a Kerekasztal nevű népszerű tévéműsor különkiadásában szerepelt, amelyet a szigetország vezető tévéállomásai sugároztak.

Irán keményebb dió Iraknál

A több mint egyórás interjú során Castro világpolitikai folyamatokról fejtette ki véleményét, beszélt Észak- és Dél-Korea konfliktusáról és az iráni helyzetről is. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseinek iráni és észak-koreai politikája atomháborúhoz vezethet. Korábban úgy vélekedett, hogy a globális konfliktust az észak-koreai válság robbanthatja ki, de ma már inkább úgy látja, hogy ez akkor következhet be, ha az Egyesült Államok és Izrael megtámadja Iránt.

“Ők olyan ellenállásba ütközhetnek ott (Iránban), amilyet Irakban nem tapasztaltak” – mondta.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Hírügynökségi jelentések szerint az idős politikus kockás inget és sötétkék melegítőt viselt. Lassan beszélt, de lezseren és meggyőzően érvelt, csak ritkán pillantott a feljegyzéseire.
A kubai forradalom vezetője a múlt héten szombaton lépett a nyilvánosság elé, négy év óta először. Felkereste a havannai nemzeti tudományos kutatóközpontot, és a látogatásáról fényképek jelentek meg a kubai médiában.

A “lider maximo”, aki 49 éven át állt a szigetország élén, négy éve nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Castrót azóta nem látták, hogy egy államtitokként kezelt betegség 2006 júliusában arra kényszerítette, hogy átadja a hatalmat öccsének, Raúlnak.

Hét politikai foglyot elengedtek

A kubai hatóságok szabadon engedtek hétfőn hét politikai foglyot, akik családtagjaikkal együtt felszálltak a Spanyolországba induló repülőgépre.

Az egyik szabadon engedett ellenzéki, Omar Ruíz közölte, hogy a foglyok a havannai repülőtér vendégvárójában találkoztak családtagjaikkal, és felszálltak a madridi menetrendszerinti járatra.

A kubai római katolikus egyház a múlt héten jutott egyetértésre a havannai kormánnyal abban, hogy a hatóságok szabadon engednek 52 politikai elítéltet. A hét ellenzéki elengedésével az elítéltek első csoportja nyerte el szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik