Nagyvilág

Újra összecsaptak Írországban

Második este csaptak össze hétfőn ír nacionalista tüntetőkkel rendőrökkel az észak-írországi Belfastban, ahol az Orániai Rend szokásos nyári felvonulásai zajlanak - jelentette a helyi rendőrség.

A hétfő esti összecsapások Belfast Ardoyne nevű katolikus negyedében törtek ki, amikor a katolikusok házi készítésű fegyverekkel, Molotov-koktélokkal támadtak a protestánsok menetét védelmező rohamrendőrökre és több autót felgyújtottak.

Hétfőre virradóra már több mint 200 maszkos ír katolikus fiatal csapott össze a rendőrökkel, ekkor 27 rendőr megsebesült, hiszen gyújtópalackokkal, téglákkal és házilagos készítésű fegyverekkel támadtak a páncélozott járművek támogatásával felvonulókra. Egy támadó kézifegyverből lövéseket is leadott, ezért a sörétek három rendőrt megsebesítettek.

A rend idei felvonulási szezonját záró meneteléseket is hétfőn tartották meg, így több mint 50 ezer protestáns menetelt az esti órákban.

Az “orániaiak” évenkénti felvonulásai idején felizzanak az indulatok a helyi protestánsok és a katolikusok között. Emiatt ilyenkor a szokásosnál fokozottabb a rendőri készültség. A felvonulások ugyanis gyakran a két felekezet tagjai közötti összecsapásokat váltanak ki.

Ennek az az oka, hogy a protestánsok azt akarják, hogy Észak-Írország maradjon Nagy-Britannia része, míg a másik felekezet hívei Írországgal egyesülnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik