Nagyvilág

Ugandában vér folyt a döntő alatt

Két pokolgép robbant fel vasárnap éjszaka két kampalai szórakozóhelyen, ahol a vendégek tévén nézték a labdarúgó-világbajnokság döntőjét; a rendőrség legújabb közlése szerint 64 ember halt meg a detonációkban Uganda fővárosában.

Kale Kayihura kampalai rendőrparancsnok elmondta, hogy az első robbantás egy etióp éteremben történt, nem sokkal később pedig pokolgép robbant egy rögbiklubban. Korábban Kayihura azt mondta, hogy legalább 23-an haltak meg a pokolgépes támadásokban. Később egy magas rangú rendőrfőnök a helyszínen azt mondta, hogy 64 halálos áldozata van a robbantásoknak: 49-en haltak meg a rögbiklubban és 15-en az étteremben.

A rendőrség szerint sokan megsebesültek. Mindkét szórakozóhely zsúfolásig tele volt focidrukkerekkel, akik tévén nézték a labdarúgó-világbajnokság döntőjét.

Az Egyesült Államok kampalai nagykövetségének szóvivője, Joann Lockard közölte, hogy a halálos áldozatok között van egy amerikai állampolgár, illetve legalább három amerikai megsebesült az étteremben történt robbantásban. Mike Hammer, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője közleményében tudatta, hogy Barack Obama amerikai elnököt mélyen megrendítette az, hogy emberéleteket követeltek e “szánalmas és gyáva” támadások.

Kale Kayihura azt feltételezi, hogy az al-Kaida terrorszervezethez kötődő szomáliai milícia, az al-Shabaab állhat a támadások mögött. Ha ez igaz, akkor ez lenne az első eset, hogy az iszlamista lázadószervezet Szomálián kívül követett el támadást.

Az al-Shabaab, a 2009 januárjában megválasztott elnök, Sejk Seríf Ahmed hatalmának megdöntéséért harcol. Uganda viszont Szomáliában katonákat állomásoztat, akik oltalmazzák az ENSZ által támogatott ottani kormányt. Az al-Shabaab tavaly azzal fenyegetőzött, hogy támadásokat hajt végre Uganda fővárosában, Kampalában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik