Nagyvilág

Izrael súlyos hibákat vétett

Erre a megállapításra jutott egy nyugalmazott tábornok által vezetett, a gázai segélyflottilla megtámadását vizsgáló bizottság.

Súlyos hibákat követett el az izraeli katonai vezetés a gázai segélyflottilla elleni támadás megszervezésekor és végrehajtásakor május végén – erre a megállapításra jutott egy nyugalmazott tábornok által vezetett vizsgálóbizottság.

A Gabi Askenazi vezérkari főnök utasítására életre hívott testület vizsgálatának eredményeit hétfőn ismertette az izraeli rádió.

A Giora Ajlend nyugalmazott tábornok vezette vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy három csoportba lehet sorolni a hibákat. Először is mulasztást követtek el a művelet megtervezésére és végrehajtására vonatkozó különböző hírszerzési adatok feldolgozásánál, nem tudták integrálni a haditengerészet hírszerzési adatait és más csatornákból származó információkat.

Másodszor a rajtaütés megszervezésekor nem vettek számításba minden olyan eshetőséget, ami lehetővé tette volna, hogy a katonák elkerüljék a fegyverhasználatot, és nem készültek fel a váratlan esetek kezelésére sem.

Végezetül a bizottság azt is súlyos hibának minősítette, hogy a támadásba bekapcsolódott erők tevékenységének koordinálása elégtelennek bizonyult.

Egy másik testület – amelyet a kormány hozott létre, s amelyet Jaakov Tirkel, az izraeli legfelsőbb bíróság nyugalmazott bírája vezet – az incidens jogi aspektusait és következményei vizsgálja.

A gázai segélyflottillát ért május 31-i támadásban kilenc palesztinbarát török aktivista vesztette életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik