Nagyvilág

Az utóbbi ötven év legkomolyabb előrelépése Havannában

Az utóbbi ötven év legkomolyabb előrelépésének tartja Héctor Palacios, ismert kubai ellenzéki, hogy szabadon engednek 52 politikai elítéltet.

“A (kubai) kormány részéről ez a legkomolyabb előrelépés a nemzeti egység felé, és ez az intézkedés új fejezetet nyithat” – mondta Palacios az El País című spanyol napilap vasárnapi számában megjelent interjúban. “Az első feltétele annak, hogy bármit is tegyenek, hogy ne legyenek politikai foglyok” – hangsúlyozta a Kubai Köztársaság Liberális Szövetsége nevű ellenzéki mozgalom vezetője.

Palacios szerint Havannának “nem volt más választása”, mint hogy szabadon engedje ezeket az embereket “politikai, társadalmi és gazdasági okokból”. “Válságos pillanatban vagyunk, és ezt a rezsim is tudja, tehát muszáj engedményeket tenniük” – fogalmazott az interjúban. Hozzátette: ha nem vezetnek be gazdasági reformokat, a (kubai) forradalom nem fog egy évnél tovább kitartani. Úgy vélte, hogy az óriási külső adósság miatt Kubának hitelre van szüksége, ám ehhez nem fog hozzájutni, ha politikai elítélteket tart börtönben.

A 67 éves Héctor Palacios a 2003-ban elítélt, úgynevezett 75-ök csoportjának egyik tagja. Huszonöt évi börtönre ítélték, de rossz egészségi állapota miatt 2007-ben kiengedték a börtönből. Az az 52 fogoly, akinek a szabadon bocsátását a kubai hatóságok a héten jelentették be, ugyancsak a 75-ök csoportjához tartoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik