Nagyvilág

Tűzpárbajban fogták el a sugárzó anyagot csempészőket

Négy, sugárzó anyagot csempésző férfit fogott el a dél-afrikai rendőrség egy heves tűzpárbajt követően.

A főváros, Pretoria egyik benzinkútjánál végrehajtott pénteki rajtaütést hónapok óta tartó nyomozás előzte meg, s abba az Interpolt is bevonták.

Szemtanúk elmondták, hogy amikor a rendőrségi ügynökök félautomata fegyverekből tüzet nyitottak a gyanúsítottakra, pánik tört ki a töltőállomáson, a kutasok és az ügyfelek egyaránt a földre vetették magukat.

A lap úgy tudja, hogy a csempészek 45 millió randért (mintegy 4,8 millió euróért) ajánlották eladni az árut a rendőrség egyik vevőként fellépő ügynökének, de csak egy részét készültek átadni a találkozón. Az első értesülések szerint a támadás után lefoglalt anyag cézium lehet.

A rendőrség szóvivője, Musa Zondi szombaton azt közölte, hogy az illetők egy gyenge radioaktivitást mutató, zárt szerkezetet akartak átadni. A készülék ipari gyártmány, valószínűleg egy orvosi berendezés, az eredetét azonban egyelőre nem sikerült megállapítani.

A szóvivő nem kommentálta azt a feltételezést, hogy a sugárzó anyagot egy úgynevezett “piszkos bomba” készítéséhez akarták volna felhasználni, s határozottan cáfolta, hogy az ügynek köze lenne a végéhez közeledő dél-afrikai labdarúgó világbajnoksághoz.

A nyomozók megpróbálják kideríteni – mondta -, hogy a négy őrizetbe vett férfi, akivel hétfőn ismertetik majd az ellenük emelt vádat, nem tartozik-e valamilyen nemzetközi bűnszövetkezethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik