Nagyvilág

Formailag tranzitutasok voltak a kicserélt ügynökök

Nyilatkozatot kellett tenniük az orosz-amerikai kémügyben kicserélteknek az osztrák államvédelmi szerveknek arról, hogy önként vesznek részt az akcióban.

Az Egyesült Államokból kiutasított tíz orosz ügynök és az Oroszországban elfogott négy kém formailag tranzitutasként érkezett a Bécshez közeli schwechati repülőtérre és indult tovább onnan. A kémcsere feltételeként mindannyiuknak nyilatkozatot kellett tenniük a semleges Ausztria államvédelmi hatóságainak, hogy önként cselekszenek, és tilos volt bilincsben átszállítani őket egyik gépről a másikra. A kísérőiknek a fegyvereiket – amennyiben voltak – a repülőgépen kellett hagyniuk.

Az osztrák lapok részletesen, címoldalon számoltak be az ügynökök számát tekintve a hidegháború vége óta példa nélküli, a világsajtóban is élénk érdeklődést kiváltó eseményről.

Az osztrák hatóságok az elmúlt napokban hírzárlatot rendeltek el az eseménnyel kapcsolatban és – az orosz és az amerikai szervekkel ellentétben – hivatalosan nem is erősítették meg a fogolycsere tényét. Nem hivatalos értesülések szerint viszont az Alkotmányvédelmi és Terrorizmus-ellenes Hatóságnál (BVT) úgy látják, hogy sikeresen és zökkenőmentesen hajtottak végre egy fontos feladatot.

Az osztrák főváros semleges területként már a hidegháború alatt is a nyugati és a keleti titkosszolgálatok tevékenységének egyik fő helyszíne volt, noha a kémcseréket jellemzően Berlinben bonyolították le.

Moszkva és Washington kevesebb mint két hét alatt lezárta a botránynak induló kémügyet. A csere keretében Oroszország átadta az Egyesült Államoknak Igor Szutyagint, Szergej Szkripalt, Gennagyij Vasziljenkót és Alekszandr Zaporozsszkijt. Mindannyiukat a nyugati országok javára folytatott kémkedésért ítéltek el Oroszországban. Az Egyesült Államok tíz, Oroszország javára való kémkedésért őrizetbe vett és kiutasított személyt adott át: Vlagyimir Gurijevet, Ligyija Gurijevát, Mihail Kucikot, Natalja Pereverzevát, Andrej Bezrukovot, Jelena Vavilovát, Mihail Vaszenkót, Vicky Pelaezt, Anna Chapmant és Mihail Szemenkót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik