Nagyvilág

Elindult a Gázának segélyt szállító hajó, vélhetően Egyiptomba

Elindult szombaton Görögországból az a Líbia által bérelt hajó, amely a Gázai övezetnek juttat el újabb segélyt.

“A hajó minden irata rendben van, s az áll bennük, hogy a célállomás az egyiptomi el-Arís kikötője” – mondta el az ACA Shipping szállítmányozási cég egyik tisztségviselője, miután az Amalthea nevű teherhajó kifutott az Athéntól mintegy 60 kilométerre délkeletre lévő Lávrió kikötőjéből.

“Biztosítékokat kaptunk Líbia nagykövetétől arra, hogy a hajó végül el-Arís kikötőjébe megy” – jelentette ki a maga részéről a görög külügyminisztérium szóvivője.

Előzőleg az izraeli hatóságok arról számoltak be, diplomáciai úton sikerült megakadályozniuk a líbiai terv valóra váltását, hogy a segélyhajóval megtörjék a Gázai övezet köré vont blokádot.

A fedélzetén kétezer tonna élelmiszerrel, gyógyszerrel, 12 tagú személyzettel és legfeljebb 9 utassal most elindult, moldovai zászló alatt közlekedő teherhajó útját a líbiai vezető fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi által vezetett alapítvány szervezte.

A Kadhafi Fejlesztési Alapítvány pénteken jelentette be a hajó indításának tervét, hozzátéve, hogy a vízi járművön olyan személyek is lesznek, akik “így kívánják kifejezni szolidaritásukat a blokádtól szenvedő palesztin néppel”.

Az izraeli külügyminisztérium szombati izraeli közleménye szerint azonban Avigdor Liberman külügyminiszter az elmúlt napokban többször beszélt görög és moldovai kollégájával, és megegyeztek a líbiai hajó ügyében, így a hajó nem fogja elérni Gázát.

Az izraeli hatóságok utóbb azt közölték, egyéb részletek említése nélkül, hogy a moldovai hatóságok rávették a kapitányt, irányítsa a hajót az egyiptomi el-Arísba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik