Nagyvilág

Kémügy – Ünnepelnek az orosz politológusok

Dorgálják az orosz külső felderítő szolgálatot (SZRV), ám dicshimnuszokat zengenek az orosz-amerikai kapcsolatok javulásáról orosz politikusok és politológusok.

Az orosz sajtó egy része viszont fanyalog, arra hivatkozva, hogy sokak szerint amatőröket, afféle “lúzereket” cserélt ki Oroszország négy igazi kémre. Miközben az Egyesült Államok börtöneiben a Szovjetunió, majd Oroszország javára “nagyon is lelkiismeretesen és profiként” dolgozó kémek ülnek, Moszkva egy olyan csoportot hoz haza, amelynek tagjait meg sem vádolták kémkedéssel, ráadásul a klinikai esetnek számító együgyűséggel határos dilettantizmusról tettek tanúbizonyságot – írta a Moszkovszkij Komszomolec című lap.

A NEWsru.com orosz hírportál emlékeztetett: az orosz és a nyugati sajtó többször is megállapította, hogy az Egyesült Államokban június 27-én felgöngyölített “kémhálózat” amatőr módon működött. Nyilvánvalóvá vált, hogy a szovjet időkben a Kreml büszkeségének számító felderítés színvonala a mélybe zuhant.

Az orosz alsó- és felsőház képviselői viszont azt emelték ki, hogy a kémcsere gyors és szakszerű lebonyolítása éppen az amerikai-orosz kapcsolatok felmelegedéséről tanúskodik. Többen bírálták azonban az SZRV-t, emlékeztetve arra, hogy az állami pénzekből hatalmas összegeket pazaroltak el egy kudarcba fulladt vállalkozásra.

Közismert politológusok szerint az események arról tanúskodnak, hogy Moszkva és Washington nem akarja elrontani az együttműködés ígéretesen indult új politikáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik