Nagyvilág

A japánok kínozzák a delfineket

Az Oscar-díjas dokumentumfilm rendezője újabb példával illusztrálja, milyen szenvedésnek teszik ki az állatokat.

Videofelvétellel támasztotta alá a delfin show-k kegyetlenségét a japán delfinek mészárlásról szóló The Cove című Oscar-díjas dokumentumfilm rendeztője. Ric O’Barry korábban a Flipper című televíziós műsor résztvevője volt, majd miután rádöbbent, hogy a delfinek mennyire szenvedek a fogságtól, elhivatott védelmezőjük lett, és legfőbb céljává a fogságba ejtett állatok kiszabadítása vált.

A felvételen látható, amint delfin kiugrik a medencéből, és látványosan szenved. A július 4-én a japán Churaumi Akváriumban készített videót egy amerikai néző készítette, és küldte el a 70 éves O’Barrynek. A delvinvédő korábbi felvételein bemutatta, milyen tüneteket produkálnak az állatok: a bezártság hatására depressziósak lesznek. Képesek szabályozni önnön légzésüket, melynek hatására öngyilkosságot tudnak elkövetni: az egyik állat éppen O’Barry karjaiban pusztult el.

A felvételen látható Churaumi akvárium képviselője Hideshi Teruya azzal magyarázta az esetet, hogy a delfin véletlenül csúszott a medence szélére, és mozdulatában nem volt szándékosság. Visszautasította továbbá azokat a vádakat, hogy a delfinek idomítása és bezárása kegyetlen praktikának számítana. O’Barry ennek ellenére meggyőződéssel állítja, hogy a delfinek természetőt távol áll a fogság, és az egy helyben való monoton tartózkodás, valamint rámutatott, hogy a jelenséget különböző drogok alkalmazásával szokták tompítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik