Nagyvilág

Egyre nehezebb fenntartani a nyugdíjrendszert

Vitaindító anyagot készít az Európai Bizottság, hogy mit kellene tenni a nyugdíjak szinten tartásához - írja az MR1-Kossuth Rádió honlapja.

A bizottsági anyag egyelőre csak vitaindító. Novemberig várja a testület a tagállami válaszokat, és ezek megérkezte után kezdődhet valamilyen uniós szintű cselekvési program kidolgozása.

Egyre magasabb a várható életkor, egyre több időt töltenek nyugdíjban az európai polgárok. Ugyanakkor a lakosság folyamatos elöregedése miatt egyre nehezebb fenntartani a nyugdíjrendszereket. Ma négy aktív tart el egy nyugdíjast, de 2060-ban már csak két kereső jut egy nyugdíjasra.

Ha nem akarjuk, hogy a nyugdíjba vonulás elszegényedést jelentsen, fokozatosan emelni kell a nyugdíjkorhatárt – ez az egyik fő üzenete az Európai Bizottság vitaindító elemzésének, amely ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a nyugdíjpolitika tagállami belügy, senkire sem akar az unió valamilyen kötelező korhatárt vagy emelési ütemet ráerőszakolni, de valamiféle egyeztetésre, összehangolásra szükség van – mutat rá a dokumentum, amelyet Andor László szociálpolitikai és foglalkoztatási biztos ismertetett.

A régóta érzékelhető demográfiai kihíváson túl a válság is a nyugdíjreform napirendre tűzésére kényszerít mindenkit – emelte ki a biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik