Nagyvilág

Megkötötték a szlovák koalíciót

Koalíciós szerződést írt alá kedden Pozsonyban négy jobbközép szlovákiai párt, amelyek közösen kívánnak kormány alakítani.

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd alkotta koalíciónak együttesen 79 képviselője van a 150 tagú parlamentben.

A dokumentumot a négy párt elnökei, Mikulás Dzurinda (SDKU), Richard Sulík (SaS), Ján Figel (KDH) és Bugár Béla (Híd), valamint Iveta Radicová (SDKU) kijelölt miniszterelnök írta alá. A kormányzati tárcák és a parlamenti tisztségek elosztásáról egy hete egyezett meg a koalíció. Az új koalíciós kormánynak 15 tagja lesz a miniszterelnökkel együtt. A kormányzati tárcák és a parlamenti tisztségek elosztásáról egy hete egyezett meg a koalíció. Az új koalíciós kormánynak összesen 15 tagja lesz a miniszterelnökkel együtt. Az 1989-es rendszerváltás után ez lesz az első kormány Szlovákiában, amelynek nem lesz sem kommunista, sem volt kommunista a tagja.

Az SDKU a kormányfői bársonyszéken kívül négy tárcát kap; szintén négy tárcát kap az SaS, s a párt adja a parlament elnökét is; a két kisebbik koalíciós tag – a KDH és a Híd – egyaránt három-három tárca birtokosa lesz. Az SDKU kezében lesz a pénzügy, az oktatásügy, a külügy és az igazságügy; az SaS fogja vezetni a védelmi, a munkaügyi, a kulturális és a gazdasági tárcát. A KDH adja a belügyminisztert, az egészségügyi minisztert és a közlekedési minisztert. A Híd a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztériumot fogja vezetni, s övé lesz az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfő-helyettesi poszt is.

A parlament 19 bizottságából tízet koalíciós, kilencet pedig ellenzéki képviselő fog vezetni. A parlament négy alelnöki tisztségéből hármat koalíciós politikus, egyet pedig az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) képviselője tölt majd be. A június 12-én megtartott parlamenti választást a Smer nyerte 34,79 százalékos eredménnyel, de kellő koalíciós partner hiányában nem tudott kormányt alakítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik