Nagyvilág

Obama gyenge a szír elnök szerint

Az Obama-adminisztráció gyengeségét jelzi, hogy mindmáig képtelen volt előmozdítani a közel-keleti békefolyamatot – nyilatkozta Basár Aszad szír elnök egy argentin lapnak.

A latin-amerikai körútja közben nyilatkozó szír államfő szerint az Egyesült Államok Obama elnöksége előtt képes volt „minden követ megmozgatni” a békefolyamat támogatása érdekében, a jelenlegi elnök viszont még nem tudta elnyerni az amerikai Kongresszus támogatását sem ezügyben.

Aszad megjegyezte: az amerikai-szír diplomáciai kapcsolatok továbbra is stagnálnak, annak ellenére, hogy Obama korábban bejelentette: új nagykövetet kíván küldeni Damaszkuszba.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatban az elnök azt mondta, Szíria el kívánja kerülni egy közel-keleti atomfegyverkezési verseny kirobbanását, viszont ezt megnehezíti, hogy Izrael továbbra is jelentős nukleáris arzenállal rendelkezik. Aszad véleménye szerint Irán „agresszív stratégiája” az izraeli jobboldalt erősíti, akik „kígyóknak nevezik az arabokat”. Hozzátette: az izraeliek kijelentéseire is akkora figyelmet kellene fordítani, mint Iránéra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik