Nagyvilág

Halálos robbantás Oroszországban

Hat ember meghalt egy dél-szibériai volt katonai lőtéren lőpor, leselejtezett fegyverek és lőszerek felrobbanásakor - közölték hétfőn rendőrségi források.

Egybehangzó állítások szerint két katonatiszt és négy polgári személy veszett oda. Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy az Altaji Területen fekvő Bijszk város közelében, egy már használaton kívüli lőtéren következett be a szerencsétlenség. A várostól kilenc kilométerre fekvő létesítmény már nem a minisztérium tulajdona, az ott tárolt fegyverek és lőszerek újrahasznosításával egy helyi iparvállalat, a Szibpribormars foglalkozik.

A szerencsétlenség szombaton történt. Egy Kamaz típusú teherautóval detonátorokat, tüzérségi hevedereket, fegyveralkatrészeket és lőport akartak elvinni a Szibpribormars alkalmazottai, de eddig ismeretlen okból felrobbant a szállítmány.

A védelmi minisztérium hétfőn kiadott közleményében leszögezte, hogy az áldozatok között nincs katona, a minisztériumnak nincs semmi köze a leselejtezett hadianyag újrafelhasználását célzó tevékenységhez. Korábban olyan hírek keltek szárnyra, hogy egy őrnagy és egy alezredes is életét vesztette a robbanásban.

A Szibpribormars, a főügyészség mellett működő nyomozati bizottság és a szibériai katonai körzet illetékesei viszont azt állítják, hogy négy polgári személy és két magas rangú katonatiszt halálát okozta a szerencsétlenség. A bijszki ügyészség és szibériai katonai körzet közös vizsgálatot indított a robbanás okainak felderítésére. A Bajkálon túli katonai terület ügyészsége a biztonsági szabályok két vagy több személy halálát okozó, gondatlanságból elkövetett megsértése miatt nyomozást rendelt el.

A Szibpribormars 600 ezer rubel (több mint négymillió forint)gyorssegélyt utalt ki a robbanásban elhunyt négy alkalmazottja családjainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik