Nagyvilág

Gáza felszabadítását követelő graffitit festettek a varsói gettó falára

Szélsőbaloldali izraeli aktivisták és palesztinbarát tiltakozók üzentek a varsói gettó falán.

Szélsőbaloldali izraeli aktivisták és palesztinbarát tüntetők a gettók felszabadítását követelő graffi üfeliratot festettek a varsói gettó falára, beleértve a gázai gettó felszabadítását is.

Az egyik tiltakozó Yonathan Shapira volt, az izraeli légierő pilótája, az ő nevéhez köthető az a 27 izraeli pilóta által aláírt a 2003-as nyilatkozat, melyben megtagadták a palesztin területeken való műveletek végrehajtását. A pilótát akkor azonnal felmentették a szolgálat alól, és elveszítette állását. Shapira múlt héten csatlakozott a lengyelországi palesztin, és izraeli aktivisták csoportjához, amikor a gettók felszabadításáért kiáltó üzeneteket felfestették a falra.

A„Szabadítsátok fel az összes gettót!” üzenetet héberül, a „Szabad Gázát és Palesztinát!” jelző feliratot pedig angolul fújták a falakra. A helyszínen palesztin zászlókat helyeztek el, az ex-pilóta pedig utólag úgy fogalmazott: Nem állítom, hogy mindez összehasonlítható a náci haláltáborokkal, de muszáj szót ejtenünk Izrael és a világ hallgatásáról, miközben emberek gettó-jellegű börtönökben tengődnek. Aláhúzta azt is, hogy mindent meg fognak tenni az izraeli közösség figyelmének felkeltéséért, akár elhagyatott gettófalak átfestése árán is.

Egy másik pilóta David Zonstein nem ért egyet Saphira varsói fellépésével: szerinte a holokausztnak nem kellene részesévé válnia a diskurzusnak, és helytelenítette ex-pilóta lengyelországi fellépését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik