Nagyvilág

Gyorsabb gazdasági növekedést vár a német kormány

A tavaszi előrejelzéshez képest nagyobb sebességre kapcsolhat a német gazdaság a berlini kormány 2011-es költségvetési tervezete szerint, amelyről vasárnap szivárogtak ki részletek.

A 2011-es büdzsé első vázlatát és a 2014-ig tartó időszak pénzügyi tervét tartalmazó dokumentum ismertté vált részlete szerint “az első negyedévi gazdasági növekedés és az iparban a második negyedévben megindult dinamikus bővülés alapján a hazai össztermék (GDP) a vártnál nagyobb mértékben bővülhet, amennyiben a konjunktúra tartós marad.”

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága a berlini kabinet tavasszal készült előrejelzése szerint 1,4 százalékkal bővülhet az idén éves szinten, jövőre pedig 1,6 százalékos lehet a GDP-növekedés. Az új előrejelzés szerint 2014-ig évente átlagosan 1,5 százalékkal bővülhet a GDP éves összevetésben. Ezen belül, 2012 és 2014 között 1,75 százalékos növekedés várható, és az időszak végére helyreállhat a termelőkapacitásoknak a válság előtt megszokott, “normális” kihasználtsága.

A költségvetési tervezet egy tavaly életbe lépett alkotmánymódosítás alapján, az úgynevezett adósságfék törvény szellemében készült. Ez kimondja, hogy 2016-ra a GDP arányában számolt államháztartási hiány nem lehet nagyobb 0,35 százaléknál. Ennek megfelelően a büdzsé szigorú kiadáscsökkentést irányoz elő, 307,4 milliárd euró kiadással számol, ami 3,8 százalékkal kevesebb a törvény elfogadása előtt készült prognózisokban foglaltaknál.

A tervezetet hivatalosan szerdán mutatja be Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter, a törvényhozás elé pedig csak novemberben kerül.

A német GDP 2009-ben 5 százalékkal maradt el az egy ével korábbitól, aminél nagyobb visszaesésére a második világháború vége óta nem volt példa. A gazdaság a tavalyi második negyedévben jutott ki a recesszióból, de év végéig gyenge maradt a növekedés. 2010 első három hónapjában negyedéves szinten 0,2 százalékkal, éves összehasonlításban 1,7 százalékkal növekedett az unió vezető gazdasága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik