Nagyvilág

Mégsem adható ki Zentai

Zentai megnyerte a kiadatása elleni fellebbezési eljárást. Zentai ügyvédjei azzal érveltek, hogy ügyfelüket egészségi állapota nem teszi alkalmassá a Magyarországra történő utazásra.

A háborús bűnökkel vádolt és Ausztráliában élő Zentai Károly (Charles Zentai) sikerrel fellebbezett azon miniszteri döntés ellen, amelynek értelmében kiadható volt a magyar igazságszolgáltatásnak – jelentette pénteken az ABC News ausztrál hírportál.

Agyvérzés, bordatörések

A 88 éves vádlott családja által pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint Zentai nemrég agyvérzést kapott, és több bordája eltört – olvasható az ABC News honlapján.

A The Australian című lap azt írta, Zentai ügyvédei szerint hibás volt a miniszteri döntés, mert Zentait Magyarországon hivatalosan nem vádolták meg semmivel, csupán kihallgatni akarták. A perthi szövetségi bíróság pénteken azzal az indokkal adott helyt Zentai fellebbezésének, hogy a belügyminiszternek nem volt joga így dönteni.

Wiesenthal Központ: “szerencsétlen döntés”

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ közleményében élesen bírálta az ítéletet, megállapítva, hogy Ausztrália az egyetlen nyugati demokrácia, amely egyetlen náci háborús bűnös ellen sem folytatott le sikeres eljárást, jóllehet a második világháborút követően több száz náci emigrált az országba. A központ igazgatója, Efraim Zuroff nyilatkozatában megállapítja: “A Zentai-ügy is megmutatja, hogy az ausztrál igazságszolgáltatás képtelen megérteni, mennyire fontos és sürgető a holokauszt bűnével gyanúsítottak bíróság elé állítása.”

Zuroff felszólítja a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a “szerencsétlen döntés” megváltoztatása érdekében.

5 éve húzódik az ügy

A vád – vagy megalapozott gyanú – szerint a most 88 éves férfi 1944 novemberében Budapesten két társával megvert és megkínzott egy zsidó fiatalembert, aki belehalt a bántalmazásba. Zentait öt éve tartóztatták le az ausztráliai Perthben, ahol öt évtizeddel ezelőtt telepedett le.

A magyar állam 2005 tavaszán kérte Ausztráliától a kiadatását. Az ausztrál igazságszolgáltatás hosszú eljárás végén helyt adott a magyar kérelemnek, és Zentait tavaly október végén kiadatási őrizetbe helyezték Perthben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik