Nagyvilág

A kém, aki szeretett engem

Kihallgatta a brit elhárítás az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt fiatal orosz nő, Anna Chapman brit állampolgárságú volt férjét.

A vezető konzervatív brit napilap az egyik James Bond-film címét kölcsönvéve a “The spy who loved me” – A kém, aki szeretett engem – hatalmas betűkkel szedett elsőoldalas szalagcím alatt közölte az interjút. A 30 éves, pszichológusnak készülő Alex Chapman az újságnak elmondta: 2002-ben Moszkvában vette feleségül Anna Kuscsenkót, akivel egy londoni bárban ismerkedett meg. Négy évvel később elváltak, de kapcsolatban és “jó barátságban” maradtak.

Chapman az interjúban felfedte: felesége azt mondta neki, hogy édesapja, Vaszilij Kuscsenko “a régi Oroszországban” titkos ügynök volt, és “magas tisztségeket” töltött be a volt szovjet állambiztonsági szervezeten, a KGB-n belül. A héten otthonában felkereste őt az elhárítás egy ügynöke, és egyebek mellett arról kérdezte, hogy volt felesége kémkedhetett-e Nagy-Britanniában is, illetve nem londoni tartózkodása idején szervezték-e be. Chapman elmondása szerint erre utaló jelek bőségesen voltak.

Házasságuk vége felé feleségének viselkedése szinte egyik napról a másikra “drámai változáson” ment át Anna. “Orosz barátokkal” kezdett találkozni mind gyakrabban, és ragaszkodott hozzá, hogy férje ne kísérje el. A volt férj szerint feleségének hirtelen “nagyon sok pénzhez lett hozzáférése”, és azzal kérkedett, hogy milyen “befolyásos” emberekkel találkozik.
Alex Chapman nem tudja, hogy volt felesége valóban kém volt-e, de nem lepődött meg túlságosan, amikor amerikai őrizetbe vételéről olvasott. Elmondta: Anna válásuk után először hazaköltözött Oroszországba, majd nem sokkal később áttelepült az Egyesült Államokba, jóllehet korábban állandóan azt mondogatta neki, hogy mennyire ki nem állhatja az amerikaiakat. Amerikában egy internetes ingatlanügynökséget hozott létre, amely gazdag orosz vevőkre specializálódott. Az üzlet eleinte veszteséges volt, ám tavaly Alex Chapman kapott egy e-mailt volt feleségétől, amelyből kiderült, hogy a fiatal nő “néhány hét leforgása alatt” ötven alkalmazottat vett fel és a vállalkozás virágzásnak indult.

“Valahonnan egyértelműen nagyon sok pénzt pumpáltak a cégbe, de nem tudtam rájönni (hogy honnan)” – idézi a volt férjet a pénteki The Daily Telegraph. Az esküvő után a házaspár a nászút egy részét Zimbabwében töltötte, ahol Anna Kuscsenko édesapja akkoriban diplomataként dolgozott. Alex Chapman elmondta: Vaszilij Kuscsenko “félelmet keltő” ember volt, mindig nagyobb biztonsági kísérettel mozgott, mint általában a többi diplomata. Elsötétített ablakú Land Rover terepjáróval közlekedett, és a kocsi előtt és mögött is mindig haladt egy-egy autó.

Anna Chapman egyike annak a tíz gyanúsítottnak, akiket a múlt hétvégén Oroszország javára folytatott kémtevékenység címén vettek őrizetbe az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik