Nagyvilág

A szerb elnök támogatja a belgrádi melegfelvonulást

Boris Tadic szerb elnök támogatásáról biztosította a "Büszkeség napjára" tervezett felvonulását.

Boris Tadic szerb elnök támogatásáról biztosította a meleg- és leszbikus szervezetek “Büszkeség napjára” tervezett felvonulását.

A szerb elnök a napokban hivatalában fogadta a melegek képviselőit.

Az aktivisták elmondták, Tadic elnök a találkozón kijelentette, hogy támogatja a felvonulást, és a szerb állam meg fogja védeni a parádé résztvevőit. Hozzátették, remélik, hogy az államfő e “bátor” kiállása hatással lesz azokra, akik ellenséges indulattal vannak a felvonulás iránt, és hogy a résztvevők így nem lesznek kitéve támadásoknak. Egyikük megjegyezte, reméli, hogy amit az államfő mondott, nem marad puszta ígéret, hanem ténylegesen érvényesülni fog a gyakorlatban.

Az államfővel tartott találkozó azonban óriási lépés, jelentős üzenet a teljes szerbiai nyilvánosság felé, hogy Tadic elnök Szerbia minden polgárát egyenrangúnak tekinti – fejtették ki. Utaltak rá, hogy a politikai vezetők hozzáállása hatással lehet a társadalomban uralkodó hangulatra.

Egy közvélemény-kutató intézet márciusi felmérése szerint Szerbiában a többség még mindig úgy gondolja, hogy a melegek veszélyt jelentenek a társadalomra, és az államnak tennie kellene valamit a homoszexualitás “visszaszorítása” ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik