Nagyvilág

Titkos megbeszélést folytatott Izrael és Törökország

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megbízottja szerdán titkos tárgyalásokat folytatott Ahmet Davutoglu török külügyminiszterrel - jelentette az izraeli és a török média.

A megbízott, Benjámin Ben-Eliézer ipar, kereskedelmi és munkaügyi miniszter Brüsszelben találkozott a török külügyek irányítójával – jelentette az NTV török televízió, míg a Kettes Csatorna izraeli televízió úgy tudja, hogy a találkozó Zürichben volt.

A találkozó enyhülést jelenthet a két ország kapcsolataiban, amelyek a gázai segélyflottilla elleni, kilenc török állampolgár életét követelő izraeli támadás után váltak feszültté.

Benjámin Netanhaju hivatala közleményben tudatta: “Ben Eliézer tájékoztatta a miniszterelnököt a török félnek egy nem hivatalos találkozó megtartására vonatkozó javaslatáról. A kormányfő közölte: egy ilyen találkozónak nincs akadálya, miután az elmúlt hetekben több kezdeményezés történt a Törökországgal való érintkezésre”.

Izrael, amely a fegyvercsempészés megakadályozása miatt szigorúan őrzi a Gázai övezet határait, védelmébe vette az önkéntes segélyflottilla elleni katonai akciót. A flottilla-ügy miatt tovább romlott a két egykori szövetséges közötti viszony. Ankara hazarendelte izraeli nagykövetét és lemondott három közös hadgyakorlatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik