Nagyvilág

Szükségállapot Texasban

Tovább erősödött és elérte a szárazföldet, Mexikó északkeleti részét az Alex hurrikán csütörtökre virradóra. Eddig egy halálos áldozata van. Obama szükségállapotot rendelt el.

A miami székhelyű központ közép-európai idő szerint reggeli 4 óra tájban jelentette be, hogy az Alex 170 kilométer/órás szelek kíséretében a Tamaulipas szövetségi állambeli La Pesca várostól mintegy 60 kilométernyire lecsapott a szárazföldre. A hurrikánt heves esőzések kísérik, a tenger erősen hullámzik – jelentette a mexikói meteorológiai szolgálat (SMN).

A miami hurrikánmegfigyelő központ néhány órával korábban közölte, hogy az Alex hurrikán az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti 2-es fokozatúra erősödött csütörtökre virradóra, és az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon első hurrikánjában a szelek sebessége akkor megközelítette a 155 kilométer/órát.

Mexikó északkeleti részén, az Atlanti-óceán partján több mint négyezer lakost költöztettek ki elővigyázatosságból a szélvihar miatt többek között Matamoros városból. La Carbonera halászfalu teljes lakosságát evakuálták. Az Alexnak a héten már volt egy halálos áldozata Oaxaca dél-mexikói szövetségi államban: egy 23 éves nőre rádőlt egy átázott fal.

Az Alex elkerülte a Mexikói-öbölben lévő olajfoltot, de a hurrikán által felkorbácsolt hullámok újabb olajszennyezést sodortak a partokra, és a tisztítóhajók kénytelenek voltak felfüggeszteni a munkát.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a szélvihar miatt kedden szükségállapotot hirdetett ki Texas szövetségi államban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik